Karmelowy popcorn do kina domowego

Jesień to idealna pora roku na oglądanie filmu w towarzystwie dobrej przekąski. Nie rozumieją tego ci, którzy denerwują się na kinomaniaków szeleszczących opakowaniami po jedzeniu (serio?). Święty spokój będziesz mieć wtedy, kiedy odpalisz film w domu i przygotujesz hapsowego, prostego snaka. Teraz pozostaje tylko odpowiedź na ważne pytanie: wolisz na słodko, czy słono? Żartujemy! Nie musisz wybierać. Zrób popcorn w karmelu.

Składniki:
125 g masła
150 g cukru
2 łyżki miodu
łyżeczka sody
1/2 szklanki ziarna kukurydzy
olej

Sposób przygotowania:
Do garnka wlej tyle oleju aby jego cienka warstwa pokrywała dno. Na rozgrzany olej wsyp ziarno kukurydzy. Przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Praż do czasu aż ziarna przestaną pękać.

W rondelku roztop masło, cukier i miód cały czas mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać przestań mieszać, zmniejsz płomień do minimum i gotuj na wolnym ogniu aż karmel nabierze jasnobrązowego koloru. Dodaj sodę, porządnie wymieszaj i wylej masę na uprażony popcorn. Pokryty karmelem popcorn przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pozostaw na około 20 minut do ostygnięcia.

Więcej o: