Hiszpański omlet - O(m)lé!

Chciałbyś coś prostego i lekkiego - może omlet? Nie, nie pasuje?! Ale nie chodzi o jakąś zwykłą, zbyt mocno ściętą jajecznice, tylko o prawdziwy hiszpański omlet. Taki z pachnącą papryką, szpinakiem, szczypiorkiem odrobiną sera i przysmażonymi ziemniaczkami. Że niby to dla dziewczyny? A, no to może być bez ziemniaczków.
Zobacz wideo

Składniki:
3 ugotowane ziemniaki
5 jajek
mała papryka
100 g sera feta
2 garście szpinaku
1/2 szklanki startego sera
szczypiorek
olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki usmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw. Na tej samej patelni przesmaż pokrojona, posoloną paprykę, a następnie szpinak. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw je solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj przesmażone ziemniaki, paprykę i szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na patelni mocno rozgrzej olej i wlej na nią masę jajeczną z dodatkami. Kiedy boki się zetną przykryj patelnię i smaż omlet na średnim ogniu ok. 8 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i patelnię przykryj talerzem. Talerz przytrzymaj (najlepiej w rękawicy), patelnię odwróć do góry nogami, by przewrócić omlet na drugą stronę, i z powrotem zsuń placek na patelnię. Wierzch omletu posyp żółtym serem. Smażymy pod pokrywką jeszcze 2 minuty, dopóki ser się nie rozpuści. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA