Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Kluski domowej roboty to hicior. Tylko goście już stoją pod drzwiami, nie porywaj się więc na kartacze czy pyzy. Wpuść kolegów i zacznij gotować ziemniaki. Przy omawianiu ostatnich wydarzeń sportowych zmiksuj kartofelki, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Gdy kumple zaczną zaglądać ci do lodówki pokaż im jak świetnie lepisz kulki. Na pewno się przyłączą i już za chwilę zasiądziecie do stołu.

Składniki:
Kluski śląskie klasyczne:
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana

Kluski z burakami:
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 małe upieczone buraki
mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:
Kluski śląskie klasyczne:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiksuj w płaskiej misce. Łyżką wyrównaj powierzchnię masy i "narysuj" na niej ślad podziału na cztery części. Wyjmij jedną część ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dołóż do miski wyjęte wcześniej ziemniaki i zagnieć ciasto. Soli nie dodawaj, bo gotowane ziemniaki już są słone.

Sposób przygotowania:
Kluski z burakami:
Ugotowane ziemniaki i upieczone buraki zmiksuj w płaskiej misce. Łyżką wyrównaj powierzchnię masy i "narysuj" na niej ślad podziału na cztery części. Wyjmij jedną część buraczanych ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było buraczanych ziemniaków. Dołóż do miski wyjętą wcześniej masę i zagnieć ciasto. Soli nie dodawaj, bo gotowane ziemniaki już są słone.

Z powstałego ciasta lep niewielkie kulki (ok. 4 cm szerokości), w każdej rób kciukiem wgłębienie. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Podawaj np. ze smażoną cebulką.

Więcej o: