Składniki:
op. mrożonych, drylowanych wiśni
3 łyżki cukru
500 ml śmietanki 30 proc.
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuść cukier, by zaczął się karmelizować i nabrał delikatnie brązowego koloru. Dorzuć rozmrożone i odsączone wiśnie, duś, aż większość wody odparuje. Wystudź. Na drugim rondelku - z wrzącą wodą - ustaw żaroodporną miskę. Wrzuć do niej połamane czekolady i rozpuść je w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodaj dwie łyżki śmietanki, wymieszaj. Wystudź. Resztę dobrze schłodzonej śmietanki ubij, dodaj masę czekoladową i ubijaj jeszcze kilka sekund, aż składniki się połączą. Duszone wiśnie przełóż do pucharków, wyłóż na nie czekoladowy mus, ozdób sezonowymi owocami i np. wiórkami czekolady.