Mus czekoladowy - taki przymus

No, niby czytasz, uczysz się, ale myśli wciąż biegną w stronę szafki ze słodyczami. Może mały kwadracik czekolady na humorek i koncentrację? Nie, nie rób tego - znów wsuniesz bezmyślnie tabliczkę i nawet tego nie zauważysz. Lepiej zrób sobie przerwę od pracy, oczywiście tak dla higieny, i przygotuj czekoladowy mus. Od razu poczujesz, że każdy jego #haps to zastrzyk dobrej energii.
Zobacz wideo

Składniki:
op. mrożonych, drylowanych wiśni
3 łyżki cukru
500 ml śmietanki 30 proc.
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuść cukier, by zaczął się karmelizować i nabrał delikatnie brązowego koloru. Dorzuć rozmrożone i odsączone wiśnie, duś, aż większość wody odparuje. Wystudź. Na drugim rondelku - z wrzącą wodą - ustaw żaroodporną miskę. Wrzuć do niej połamane czekolady i rozpuść je w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodaj dwie łyżki śmietanki, wymieszaj. Wystudź. Resztę dobrze schłodzonej śmietanki ubij, dodaj masę czekoladową i ubijaj jeszcze kilka sekund, aż składniki się połączą. Duszone wiśnie przełóż do pucharków, wyłóż na nie czekoladowy mus, ozdób sezonowymi owocami i np. wiórkami czekolady.

Więcej o:
Copyright © Agora SA