Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Surowa cebula, nikt tego nie tknie! Mielone z jabłkiem? Ale fajny pomysł! Znów wszystko jest z mięsem?... Stop, kochani! Nie ma się o co spierać. Zapomnijcie o swych kulinarnych uprzedzeniach i przygotujcie przyjaciołom, no i sobie, mielone, które każdemu pasują. Wszyscy będą happy. Wszyscy zrobią #haps.
Zobacz wideo

Składniki:
Kotlety z mozzarellą:
500 g mięsa mielonego wołowego
200 g sera mozzarella
sól pieprz
łyżka musztardy Dijon
cebula surowa pokrojona w kostkę
2 jajka
100 bułki tartej
2 ząbki czosnku

Kotleciki z jabłkiem:
500 g mięsa mielonego
2 średnie jabłka
2 średnie cebule
2 jajka
100 g bułki tartej
sól
czarny pieprz
olej do smażenia

Wegetariańskie z ciecierzycy:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
garść świeżej kolendry
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chili mielonego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju

Kotleciki z cukinią:
2 cukinie
1 pęczek szczypiorku
500 g mielonego mięsa drobiowego
100 bułki tartej
1 duże jajko
sól
pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Kotlety z mozzarellą:
Mielone mięso umieść w dużej misce. Dodaj bułkę tartą, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, jajka, posiekany czosnek, musztardę sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby powstała zwarta masa. Mozzarellę pokrój na grube plastry. Z mięsa formuj spore placuszki, kładź na nich plastry mozzarelli i zalepiaj całość mięsem, by powstały spore kotlety. Smaż na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Kotleciki z jabłkiem:
Cebulę posiekaj i zeszklij na klarowanym maśle - odstaw. Jabłka umyj, zetrzyj na tarce, umieść w sporej misce. Dodaj mielone mięso, jajka, bułkę tartą, zeszkloną cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy formuj malutkie, okrągłe kotleciki. Smaż je na oleju na złoty kolor.

Kotleciki z ciecierzycy - falafel
Do sporej miski wrzuć czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, świeżą kolendrę, ciecierzycę, chilli w proszku, kmin rzymski, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem, dodaj mąkę, odrobinę wody i jeszcze raz wymieszaj. Dwoma łyżkami formuj podłużne kotleciki - falafele - wrzucaj je na gorący olej. Smaż kotleciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj z sosem jogurtowym.

Kotleciki z cukinią:
Cukinię zetrzyj do dużej miski na tarce o dużych oczkach. Dodaj mielone mięso, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Masę dokładnie wyrób. Formuj z niej małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju.

Więcej o:
Copyright © Agora SA