Złociste, dyniowe muffiny na osłodę polskiej jesieni

Czy wiesz, że dynia olbrzym osiąga wagę nawet 600 kilogramów. Można by z niej przygotować ok. 30 tysięcy muffinek. Ale aż tak wielkiego pocieszenia przecież nie potrzebujesz. W zupełności zadowolisz się kilkoma złocistymi babeczkami. Instrukcja jak je zrobić jest prosta: ucierasz, przesiewasz, mieszasz i wstawiasz do pieca. Gdy muffiny się pieką robisz herbatę.
Zobacz wideo

Składniki:
na 10 muffinek
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka startej, odciśniętej z nadmiary wody, dyni - 200 g
pół szklanki kropel czekoladowych / posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:
Umytą dynię przekroić na pół, łyżką usunąć pestki. Dynię pociąć na mniejsze kawałki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Mąkę przesiać do sporej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon. Jajka roztrzepać z oliwą, dodać do sypkich składników. Dorzucić cukier, dynię i czekoladę. Wymieszać. Do formy na muffiny włożyć papilotki. Do każdej z nich nałożyć do 2/3 wysokości ciasto. Piec ciastka przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy muffiny ostygną polać je miodem i udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA