Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany

Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem to danie francusko-polskie. Francuski jest pomysł, polskie: kiełbasa i wykonanie.

Przepis na spód z kruchego ciasta z pewnością zdradzi ci babcia lub wujek Google. Jeśli nie ufasz ani jednemu, ani drugiemu - kup gotowy. Oczywiście w ścisłej tajemnicy i jak najlepszej jakości!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g miąższu dyni
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1/2 łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • spód z kruchego ciasta

Kiedy dynia zacznie się robić miękka, należy dodać rozdrobnioną kiełbasę.Kiedy dynia zacznie się robić miękka, należy dodać rozdrobnioną kiełbasę. fot. Jowita Romaniuk

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj także pokrojoną w kostkę dynię i gałkę muszkatołową, wszystko podsmażaj na małym ogniu.

W międzyczasie wymieszaj cztery jajka ze śmietaną, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.

Pokrój drobno kiełbasę, dodaj ją do dyni. Przesmaż razem i ewentualnie dopraw do smaku, ale ostrożnie, bo biała kiełbasa jest już bardzo aromatyczna.

Na spodzie z kruchego ciasta rozłóż farsz z kiełbasy i dyni, zalej masą jajeczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Zapiekanka z białą kiełbasą i dynią jest prosta i szybka w przygotowaniu.Zapiekanka z białą kiełbasą i dynią jest prosta i szybka w przygotowaniu. fot. Jowita Romaniuk

***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.

Serwis Haps kojarzony był do tej pory z dynamicznym wideo "hands nad pans". Wyjątkowe zaangażowanie naszych użytkowników w social mediach i udane współprace biznesowe skłoniły nas do inwestycji w tę markę i stworzenie nowego serwisu kulinarnego - haps.pl. Naszą wizytówką nadal będą apetyczne filmy, ale oprócz "gotujących dłoni", mamy teraz również formaty premium z influencerami i szefami kuchni. Obok filmów na stronie będziecie mogli znaleźć również klasyczne i niesztampowe przepisy, konkretne porady kulinarne, inspirujące artykuły i wywiady oraz rzetelne recenzje. Zostańcie z nami!

Więcej o:
Komentarze (3)
Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany
Zaloguj się
  • podaj.haslo

    Oceniono 2 razy 2

    Oczywiście musi być lasia z tatuazami. Taka alternatywna i trendy kuchareczka.

  • super_benek

    Oceniono 1 raz 1

    Dobry kruchy spod to w przypadku tarty połowa sukcesu. Może jednak podałybyście dobry przepis, a nie szły na łatwiznę?

  • martas83

    0

    Ale kiełbasy surowej czy parzonej? Można kupić oba rodzaje...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX