Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Zbierasz grzyby to wiesz. Nie zbierasz, ale właśnie pierwszy raz w życiu kupiłeś kurki, to zaraz się dowiesz. Pozbycie się tych wszystkich ziarenek piasku, mchów i paproci siedzących między blaszkami kapeluszy nie jest łatwe. Owszem, możesz tracić czas i spędzić kilka godzin odkurzając grzyby pędzelkiem. Możesz też wybrać opcję ekstremalną - darować sobie czyszczenie. Wtedy jednak będziesz narażony na to, że twoi goście zaczną zgrzytać zębami. Lepiej skorzystaj z naszego patentu. Tylko uważaj! Jest tak skuteczny, że natychmiast będą chciały go wyłudzić wszyscy twoi znajomi (a nawet ciocie).

Składniki:
kurki
sól
wrzątek - gorąca woda

Metoda:
Kurki wrzuć do miski posyp łyżką soli, zalej wrzątkiem - taką ilością, żeby woda przykryła grzyby. Mieszaj całość kilka sekund. Kurki odcedź łyżką cedzakową, wodę wylej.

Cała operację powtórz trzy razy.

Więcej o: