Lasagne z cukinią i kurkami - obudź w sobie Garfielda

Pamiętacie Garfielda? Lasagne mógł jeść kilogramami. Co prawda taką w tradycyjnej wersji. Ale, ale - odłóż tę gotową lasagne do odgrzania w mikrofalówce. Tym razem zaproponujemy ci coś lepszego - lasagne z cukinią i kurkami. Chociaż nie ma w niej mięsa, Garfield przesyła następującą wiadomość: POŻERAŁBYM! O, kurka, to jest tak dobre...

Składniki:
spora łyżka klarowanego masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g oczyszczonych kurek
50 g mąki
200 ml mleka
sól, pieprz
łyżeczka oregano
łyżeczka gałki muszkatołowej
2 cukinie
200 g ricotty
100 g mozzarelli
garść startego parmezanu
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Przygotuj nadzienie: Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, a potem kurki. Smaż chwilę. Wsyp mąkę, zamieszaj ponownie i wlej mleko. Przypraw solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Zamieszaj i podduś przez chwilę na patelni. Cukinię pokrój na plastry lub zetrzyj na mandolinie.

Przygotuj lasagne: W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę nadzienia. Połóż na niej makaron lasagne. Na nich ułóż warstwę cukinii, posmaruj je serem ricotta, posyp mozzarellą i parmezanem, a następnie posiekaną natką pietruszki. Przykryj kolejnymi dwoma prostokątami makaronu i połóż kolejną warstwę serów, posyp pietruszką. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 180°C.

Więcej o: