Marynowana papryka - szkoła przygotowywania przetworów

Witamy w kolejnym odcinku szkoły przygotowywania przetworów z Hapsem. Dzisiaj nauczysz się, jak przygotować marynowaną paprykę. Na rodzinnym przyjęciu nie może jej zabraknąć, więc bądź uważny i grzecznie wykonuj polecenia, by potem, gdy cała rodzinka zasiądzie do do stołu, na pytanie: "A kto zrobił taką cudowną paprykę" błysnąć zębami, wyciągnąć i odpowiedzieć: "JAAAAAAA".

Składniki:
4 kg papryki mięsistej (ładnie wyglądają kolorowe)
1 duża główka czosnku
8 dkg soli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:
Paprykę oczyść z nasion i pokrój, wrzuć do miski. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dodaj do papryki. Zasyp solą, zalej octem, wsyp szklankę cukru i dokładnie zamieszaj. Krążki papryki włóż do słoika, na wierzchu połóż trochę czosnku i zalej przygotowaną zalewą octową do pełna. Słoik szczelnie zamknij. Do garnka wlej wodę, włóż ściereczkę i wstaw słoik, gotuj przez godzinę, by papryka się zapasteryzowała.

Więcej o: