Dyniowe placki - królowa jesieni panoszy się wszędzie

Panowania dyni w kuchni ciąg dalszy. Jest bezwzględna i panoszy się wszędzie. Szturmem zdobywa garnki (zupa krem) i piekarniki (sernik dyniowy). Na kilkanaście najbliższych tygodni ziemniaki zostały zwolnione ze swojej funkcji najlepszego składnika na placki. Nam to bardzo na rękę. I wy też korzystajcie z okazji, zanim ktoś ją zdetronizuje!

Składniki:
ćwiartka dyni, około 200 g
2 jajka
szklanka mąki pszennej
świeży imbir - starty
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:
Dynię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wbij dwa jajka, wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem, zetrzyj trochę imbiru i zamieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wykładaj porcje masy. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane. Podawaj ze śmietaną, sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Więcej o: