Panierka do kurczaka na 4 sposoby

Myślisz, że monopol na najlepszego kurczaka ma jeden popularny fast-food? No to jesteś w błędzie. My znaleźliśmy już 4 sposoby na to, jak zrobić co najmniej równie pyszną panierkę. Teraz tylko zaopatrz się w porządną siatkę filetów - to jest tak dobre, nie poprzestaniesz na "jednym kawałku na spróbowanie". Przygotuj się na prawdziwą kurczakową ucztę!

Składniki:
filety z piersi kurczaka

1
parmezan
bułka tarta
2 jajka
mleko
sól, pieprz

2
pietruszka
szałwia
bułka tarta
oliwa
sól, pieprz

3
sezam
mak
pestki słonecznika
pestki dyni
jogurt
sok z cytryny
sól, pieprz

4
chipsy
2 jajka
mleko
chili

Sposób przygotowania:
1
Parmezan wymieszaj z bułką tartą w jednej misce. Do drugiej wbij dwa jajka, dodaj sól, pieprz, wlej mleko i rozmieszaj. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jajku, potem parmezanie, następnie znów w jajku i jeszcze raz w parmezanie. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.

2
Do miski wsyp posiekaną natkę pietruszki, szałwię, sól, pieprz i bułkę tartą. Wlej oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. Obtocz w nich kawałki kurczaka, ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.

3
W jednej misce wymieszaj sezam, mak, pestki słonecznika i dyni. W drugiej - jogurt, sok z cytryny, pieprz i sól. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w jogurcie, potem w nasionach. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.

4
Chipsy wysyp do miski i pokrusz. Do drugiej miski wbij dwa jajka, wlej mleko, dodaj chili, sól i rozmieszaj. Kawałki kurczaka obtocz w jajku, potem w chipsach, jeszcze raz w jajku i ponownie w chipsach. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 225°C.

Więcej o: