Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów
Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu
Sposób przygotowania:
Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron. Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym. Dodaj pomidory z puszki i podduś. Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem. Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.