Daj się namówić na pieczonego ziemniaka!

Wydaje ci się, że ziemniaka jadłeś już każdej postaci? Może i tak. Dziś stawiamy na klasykę. Pamiętasz smak pieczonych ziemniaków jedzonych podczas wakacyjnych ognisk? Zapraszamy na powtórkę z rozrywki. I nawet nie musisz ruszać się z domu, organizować miejscówki... Ale spokojnie, nie rozpalaj tego ogniska na środku salonu! Dziś ziemniaczki pieczemy w piekarniku!

Składniki:
ziemniak
natka pietruszki
oliwa
1 ząbek czosnku
garść ser mozzarella
garść sera parmezan
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Odkrój około 1/3 ziemniaka i wytnij nim dwa okręgi (nie przecinaj do końca). Odwróć ziemniaka i ponacinaj dookoła, pilnuj, aby się nie rozpadł. Piecz go przez 35 minut w 220°C. Do posiekanej natki pietruszki dodaj pieprz, sól, oliwę i rozdrobniony ząbek czosnku. Składniki wymieszaj. Łyżkę takiego nadzienia połóż na ziemniaku i rozprowadź tak, aby dotarło również w nacięcia. Piecz przez kolejne 30 minut w 220°C. Następnie posyp pokruszoną mozzarellą i startym parmezanem, a potem wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.

Więcej o: