Składniki:
pierś z kaczki ze skórą
sól
Dodatki:
2 fioletowe ziemniaki
seler
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 korzenie pietruszki
1 batat
1 fioletowa marchewka
oliwa
garść jarmuż
figi
ser feta
garść orzechów włoskie
kilka ziaren czerwonego pieprz
sól, pieprz
Sos do warzyw:
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1 cytryny
garść natki pietruszki sos do kaczki:
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj dodatki: Dokładnie umyj, obierz warzywa i pokrój na niewielkie cząstki. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki fioletowego ziemniaka, selera, marchewki, cebuli, pietruszki, batatu, fioletowej marchewki. Warzywa oprósz solą i pieprzem, polej oliwą i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Przygotuj sos do warzyw: Do miseczki wlej oliwę, dodaj łyżkę musztardy dijon i łyżkę octu balsamicznego, wlej sok z cytryny i wrzuć natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kaczkę: Skórę kaczki ponakrawaj na krzyż. Uważaj aby kroić tylko skórę, nie nacinaj mięsa. Posól mięso z obu stron. Połóż pierś na zimnej patelni i smaż około 5 - 6 minut, potem przełóż na drugą stronę i smaż około 4 minuty. Do smażenia nie musisz dodawać tłuszczu, tłuszcz wytopi się ze skóry kaczki.
Przygotuj sos do kaczki: Do garna wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, rozmieszaj i zagotuj.
Składamy danie: Na talerzu wyłóż jarmuż, pieczone warzywa, polej je dipem, oprósz fetą i posyp orzechami włoskimi. Wyłóż kaczkę, polej ją sosem, posyp ziarnami czerwonego pieprzu. Podawaj z figami.