Rolada lodowa - nie ma, że po sezonie!

Skończyły się wakacje, skończył się sezon na lody? Nie daj sobie wmówić tej bzdury, ktoś wyraźnie chce pozbawić się chwili radości. Lodowy deserek po prostu ci się należy. Nie ma, że nie, należy się po prostu z urzędu, niezależnie od tego, czy twoim sukcesem na dziś jest odkrycie nowego prawa fizyki, czy wstanie z łóżka. Dostarcz sobie endorfin!

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
90 g cukru
70 g mąki
20 g kakao
25 g mąki ziemniaczanej

Nadzienie:
0.5 l lodów waniliowych
3 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:
Przygotuj biszkopt: Żółtka oddziel od białek, białka wlej do miski, posól i ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka, zmiksuj. Wsyp kakao, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszaj. Wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 4 godziny w 200°C.

Przygotuj roladę: Upieczony biszkopt wyłóż na folię spożywczą i zawiń w rulon. Odłóż do lodówki na 30 minut. Później rozwiń, rozsmaruj na nim (do 2/3 wysokości) warstwę lodów waniliowych, a na nich dżem wiśniowy. Zwiń ponownie w rulon, owiń folią i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Więcej o: