Kiełbasa wiśniowa - wegetarian zapraszamy do stołu

- Mamo, kup mi ciastko!
- Przecież masz w domu kiełbasę...
Brzmi jak słaby żart? To niech zabrzmi jak dobry przepis. Ciasto-kiełbasa, kiełbasa-ciasto, takie combo! Przy okazji podpowiadamy: masz znajomych wegetarian, którzy zarzekają się, że do ust kiełbasy nie wezmą? Załóż się z nimi, przygotuj wiśniową kiełbasę i ciesz się z wygranego zakładu!

Składniki:
450 g mąki pszennej
100 g cukru, i cukier do posypania
200 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g jogurtu
500 g wiśni bez pestek
tłuszcz do wysmarowania formy
ew. cukier puder - do posypania ciasta

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, masło, łyżeczkę proszku do pieczenia i ekstraktu z wanilii oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszaj, a potem zagnieć. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je i podziel na cztery części. Na środku każdej z nich ułóż rządek wiśni. Zawiń tak, by utworzyć kiełbaski. Tak przygotowane kiełbaski włóż do natłuszczonej formy, posyp cukrem i piecz przez 35 minut w 180°C.

Więcej o: