Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Jesień za pasem. Co to znaczy? To znaczy, że zaraz zacznie się nowy sezon produkcji opartej na faktach pt. "Coś mnie łamie w kościach". Twoja misja? Nie dołączyć do ekipy. Na pewno obiło ci się o uszy, że kiszona kapusta to samo zdrowie. Porządne szkolenie przyda ci się już teraz! Pamiętaj, lepszy #Hapsik niż #Apsik!

Składniki:
5 kg kapusty
500 g marchewki
80-90 g soli

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce. Mieszamy, przekładamy porcję do miski, posypujemy częścią soli. Kładziemy kolejną warstwę kapusty z marchewką, solimy i tak dalej, aż skończą się składniki. Mocno ugniatamy - można drewnianym tłuczkiem, można rękami - aż kapusta puści sok. Odlewamy go do miseczki, ugniatamy dalej, odlewając nadmiar soku. Jeśli soku jest za mało, dolewamy ten z miseczki, bo cała kapusta musi być przykryta sokiem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia odgazowujemy kapustę, kilka razy przekłuwając ją długim szpikcem do samego dna garnka. Opisane czynności powtarzamy codziennie (a nawet dwa razy dziennie) przez jakiś tydzień. Po tym czasie kapusta będzie gotowa. Przekładamy ją do wyparzonych słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Uwaga: na początku spod wieczek słoików może się wydostawać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy.

Więcej o: