Składniki:
Ciasto:
120 g masła
80 g cukru
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka maku
szczypta soli
Nadzienie:
100 g płatków migdałowych
130 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
90 g masła
3 łyżki mąki pszennej
śliwki
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj cukier, kawałki masła, jajko, sól i mak. Wszystkie składniki połącz i szybko zagnieć. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj, wyłóż w formie do pieczenia, wyrównaj brzegi i ponakłuwaj. Wstaw je do lodówki na 30 minut, a potem zapiecz spód przez 20 minut w temp. 180°C.
Przygotuj nadzienie: Płatki migdałów zblenduj w misce, wsyp cukier puder, wbij dwa jajka, dodaj mąkę, masło i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Przygotuj tartę: Nadzienie wylej na zapieczony spód, wyłóż na nim poprzekrawane śliwki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175°C.