Składniki:
2 jajka
250 g sera ricotta
100 g parmezanu
125 ml mleka sojowego
100 g mąki owsianej
łyżeczka proszku do pieczenia
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Oddziel żółta od białek i umieść w oddzielnych miseczkach. Białka posól i ubij je na sztywną pianę. Do większej miski wrzuć ser ricotta, wlej do niej mleko sojowe, dodaj żółtka i dokładnie rozmieszaj. Przez sitko przesiej mąkę i dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, na tarce zetrzyj parmezan. Dodaj szczyptę soli, zamieszaj i dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozpuść olej kokosowy i wykładaj porcje przygotowanego ciasta. Placki smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Pomidorki koktajlowe podsmaż na patelni i podawaj obok placuszków z cebulą i ziołami.