3 sposoby na ciasto francuskie

Ten, kto wymyślił ciasto francuskie, uratował niezliczoną ilość imprez. Czy jest coś łatwiejszego niż kupienie płatu ciasta francuskiego i zapieczenia go z dowolnym składnikiem? Zawsze wychodzi pyszne. Podrzucamy dziś pomysły na to, z czym przygotować ciasto francuskie, ale przede wszystkim prezentujemy fajne sposoby na to, JAK je zapiec. Niech nieśmiertelne kieszonki i rożki pójdą na chwilę w odstawkę, spróbuj czegoś nowego!
Zobacz wideo

Składniki:
Ciasto francuskie z makiem - gwiazda:
ciasto francuskie - 3 płaty
masa makowa
białko jaja

Ciasto francuskie z cynamonem - poszarpany wieniec:
płat ciasta francuskiego
100 g cukier
łyżeczka cynamonu
białko jaja

Ciasto francuskie z dżemem - nacinane:
płat ciasta francuskiego
około 100 g dżemu z dowolnych owoców
białko jaja

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z makiem - gwiazda:
Z ciasta francuskiego wytnij trzy koła. Najlepiej pomóc sobie talerzem. Na pierwszym wyłóż masę makową, przykryj kolejną warstwą ciasta, na niej również wyłóż mak i połóż kolejne koło. Na środku postaw szklankę i ponakrawaj ciasto tak, aby powstało 12 promieni. Każdą z powstałych części skręć w taki sposób, by utworzyć gwiazdę: dwie sąsiadujące części skręcaj w przeciwne strony. Zdejmij szklankę i posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez 20 minut w 180°C.

Ciasto francuskie z cynamonem - poszarpany wieniec:
Na płacie ciasta francuskiego rozsmaruj roztopione masło i wysyp cukier rozmieszany z cynamonem (możesz też użyć gotowego cukru cynamonowego). Ciasto zwiń w rulon i przetnij od góry na całej długości. Rozerwij ciasto na połowy i skręć. Sklej dwa końce, aby powstał wieniec i posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez 20 minut w 180°C.

Ciasto francuskie z dżemem - nacinane:
Na płacie ciasta francuskiego rozsmaruj dżem z dowolnych owoców. Całość zwiń w rulon i uformuj wieniec. Przygotuj dokładnie umyte nożyczki, zrób nacięcia i część przechyl do środka, a część na zewnątrz (co drugie). Posmaruj po wierzchu roztrzepanym białkiem i piecz przez 20 minut w 180°C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA