Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

Do czego może służyć wielka pieczara? Można w niej zrobić obozowisko, ukryć się podczas ucieczki przed wrogą armią, urządzić miłe mieszkanko dla smoka... Zaraz, stop. To nie ta bajka. Jeszcze raz więc: do czego może służyć wielka pieczara? Do tego, żeby ją nafaszerować, podać na obiad i oblizywać się przez pół dnia! I tę wersję polecamy (chociaż te poprzednie też brzmią fajnie...)!

Składniki:
na 10 sztuk
10 dużych pieczarek
cukinia
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
pojedynczy filet z kurczaka
natka pietruszki
sól, pieprz
ser mozzarella

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno posiekane pieczarki (mogą to być trzonki tych, które wykorzystasz później). Dodaj startą na dużych oczkach tarki cukinię, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pierś z kurczaka. Wrzuć małą garść natki pietruszki, dopraw pieprzem i solą, zamieszaj i podduś. Kapelusze pieczarek obierz ze skóry i wydrąż pozostałości po trzonkach. Do każdego kapelusza włóż farsz. Po wierzchu posyp startą mozzarellą. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Podawaj gorące.

Więcej o: