Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna
masło
sól
odrobina wody
Nadzienie:
bakłażan
cukinia
marchewka
ser mozzarella
parmezan
śmietana
sól, pieprz
łyżeczka mielonej papryki
oliwa
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesyp przez sitko, dodaj do niej pokrojone masło. Przypraw szczyptą soli, wlej odrobinę wody i zagnieć ciasto. Odstaw je na pół godziny do lodówki. Następnie wysyp mąkę na stolnicy i rozwałkuj ciasto. Rozłóż je w okrągłej formie, obetnij równo brzegi i ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz przez 15 minut w 180°C.
Przygotuj nadzienie: Bakłażana, cukinię i marchew pokrój wzdłuż na długie, cienkie plastry. Drobno posiekaną mozzarellę wrzuć do miseczki, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką mielonej papryki. Całość wymieszaj.
Przygotuj tartę: Na upieczone ciasto wyłóż masę serową i rozsmaruj po całej powierzchni. Plastry bakłażana, cukinii i marchewki poukładaj na dłuższych bokach tak, aby tworzyły kwiat. Posól, popieprz po wierzchu i skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w 180°C.