Domowe ptasie mleczko - pianki dziecinnie proste

Każdy wie, jak zjeść ptasie mleczko. Najpierw obgryza się czekoladę, a potem zjada pyszną piankę. To proste. A jak zrobić ptasie mleczko? Jeśli wydaje ci się, że to bardzo trudne, to źle ci się wydaje. Jedyne, co może okazać się przeszkodą, to czekanie - musisz się więc uzbroić w cierpliwość, reszta jest dziecinnie prosta. A potem jeszcze raz: najpierw obgryza się czekoladę...
Zobacz wideo

Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
1 op. galaretki truskawkowej
1 op. galaretki cytrynowej
roztopiona czekolada
folia spożywcza

Sposób przygotowania:
Obie galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aby wystygły. Do miski wlej połowę schłodzonego mleka skondensowanego i ubij. Dodaj do niego jedną z rozpuszczonych galaretek i ubij ponownie, aż masa będzie się pienić. Wylej do formy wyłożonej folią spożywczą i włóż to lodówki na godzinę. Do drugiej połowy mleka dodaj drugą galaretkę i przygotuj w ten sam sposób. Wylej ją na zastygniętą masę truskawkową i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Gdy masa stężeje, wyjmij ją i pokrój w kostki. Każdą z nich posmaruj rozpuszczoną (na przykład w kąpieli wodnej) czekoladą. Włóż do lodówki na dwie godziny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA