Tarta z kurkami - o, kurka! Ale dobre!

Strategia jest taka: najpierw wybierasz się na grzyby. Biegasz po lesie i co jakiś czas wykrzykujesz: "O! Kurka!", zbierasz kurki i przynosisz je w koszyczku (możesz je kupić na bazarku albo w sklepie, ale z tym jest mniej frajdy). Potem włączasz Hapsa, sprawdzasz przepis i przygotowujesz tartę z kurkami. Zasiadasz do stołu, zaczynasz jeść i krzyczysz: "O, kurka! Ale to dobre!". Tak będzie.
Zobacz wideo

Składniki:
ciasto:
210 g mąki pszennej
1 jajko
sól
120 g masła

Nadzienie:
200 g kurek
1 cebula
masło do smażenia
5 jaj
80 g sera grana padano
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto:
Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko i posól. Dodaj posiekaną kostkę masła i zagnieć. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły, cienki placek i włóż je do formy. Widelcem zrób dziurki na całej powierzchni i zapiecz przez 20 minut w 200°C.

Przygotuj nadzienie:
Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzuć kurki i podsmaż przez kilka minut. Do miski wbij 5 jaj, wsyp starty ser grana padano, wlej śmietanę i zamieszaj. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wrzuć przygotowane kurki, zamieszaj.

Przygotuj tartę:
Na zapieczony kruchy spód wylej przygotowaną masę z kurkami. Piecz przez 30 minut w 180°C. Przed podaniem posyp po wierzchu skrojonym szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA