Tort z pieczywa tostowego dla kucharza najlepszego

- Lodóweczko, powiedz przecie, kto jest najlepszym kucharzem na świecie?
- Ty jesteś!
No właśnie, a kto niby inny? Z tego tytułu należy ci się tort, a skoro jesteś taki dobry, to go sobie zrób. To łatwe, ale cicho... Kremy i dżemy niech idą na razie w odstawkę - przygotuj tort z tostowego pieczywa. I podziel się z tymi, którzy twój tytuł honorują!

Składniki:
16 kromek pieczywa tostowego

1 awokado
200 g twarożku naturalnego
2 jajka na twardo

3 pieczone papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła orzechowego
papryka słodka mielona

1 burak pieczony
natka pietruszki
woda
puszka czerwonej fasoli

ogórek
sól, pieprz
sok z cytryny
pomidorki koktajlowe
200 g twarożku naturalnego
wykałaczki
liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Przygotuj pasty do smarowania:
Zielona - do misy blendera wrzuć pokrojone i obrane awokado, dodaj twarożek i jajka ugotowane na twardo. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zblenduj.

Pomarańczowa - do misy blendera wrzuć pieczoną paprykę obraną ze skórki. Wlej sos sojowy, dodaj łyżkę masła orzechowego. Przypraw mieloną papryką, solą i pieprzem, zblenduj.

Czerwona - do misy blendera wrzuć cząstki upieczonego buraka. Dodaj odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę z puszki oraz natkę pietruszki. Skrop sokiem z cytryny i wlej trochę wody. Przypraw solą i pieprzem, zblenduj.

Przygotuj tort:
Ułóż warstwę z czterech kromek pieczywa tostowego. Posmaruj czerwoną pastą i ułóż kolejną warstwę. Tę posmaruj pomarańczową pastą i połóż na niej plastry ogórka. Przykryj następną warstwą pieczywa. Rozsmaruj zieloną pastę i połóż jeszcze cztery kromki. Na nich rozsmaruj twarożek i ułóż pomidorki koktajlowe w rogach każdej z kromek - tak, aby tort można było kroić po przekątnej. Posyp po wierzchu liśćmi świeżej bazylii.

Więcej o: