Zebra, czyli klasyk klasyków

Jeśli jesteś z piekarnikiem za pan brat, zebrę upieczesz bez problemu. Jeżeli do pieczenia zabierasz się jak pies do jeża, zmień podejście i zabierz się jak człowiek do zebry. To ciasto to klasyk klasyków, trudno je zepsuć i trudno go nie lubić. Widzisz? W teorii same zalety. W praktyce? Dostrzegamy jedną wadę: trochę za szybko znika z talerza...

Składniki:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej (+ 3 łyżki)
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

do wysmarowania formy:
masło
mąka

Sposób przygotowania:
Białka 5 jajek ubij na pianę, stopniowo wsypuj cukier. Gdy już będą ubite, dodawaj po jednym żółtku i miksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dolewaj olej i wodę gazowaną, miksując wciąż całość na gładką masę. Połowę masy odlej do drugiej miski. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao, wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia: nasmaruj ją masłem i powysypuj mąką. Na środek formy naprzemiennie wlewaj masę jasną i ciemną. Piecz przez ok. 45 minut w 180°C. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej o: