Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Domowa wiśniówka? Nic prostszego. Krok pierwszy: wyjmij dokument tożsamości i sprawdź datę urodzenia. Jeśli po odjęciu obecnego roku od roku urodzenia otrzymasz co najmniej 18, wykonaj krok drugi: przygotuj wiśniówkę według naszego przepisu. Odczekaj trochę i przejdź do kroku trzeciego: wyciągnij karafkę z domową nalewką wiśniową i częstuj znajomych ("Za tydzień u mnie impreza, wbijasz?") i rodzinę ("Wujek Stach też taką robił, ale nie wychodziła mu taka dobra!"). Zdrowie!

Składniki:
1.5 kg wiśni
200 g cukru
0.5 l spirytusu
0.5 l wódki 40%

Sposób przygotowania:
Wiśnie wydryluj, wsyp do słoika i zasyp cukrem. Zalej mieszanką wódki i spirytusu 1:1. Zamknij szczelnie słoiczek i potrząśnij nim kilka razy, aby wymieszać wszystkie składniki. Odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie zlej nalewkę do karafki. Wiśnie ponownie zasyp cukrem około 100 g na słoik, odstaw na kilka dni, aż wiśnie ponownie puszczą sok. Dodaj słodki syrop do nalewki.

Więcej o: