Składniki:
paczka maślanych herbatników
100 g roztopionego masła
350 g śmietanowego serka
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 białko
łyżka soku z cytryny
ziarna z jednej laski wanilii
200 g białej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 36%
kisiel malinowy
Sposób przygotowania:
Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem, dodaj jajko, jedno białko, łyżkę soku z cytryny, ziarna z jednej wanilii wanilii i wymieszaj. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wlej do niej śmietankę 36%, rozmieszaj. Maślane herbatniki pokrusz drobno w misce, wlej do niej roztopione masło i wymieszaj tak, aby herbatniki nim nasiąkły. Przesyp je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż je równomiernie. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na godzinę. Do masy z serka śmietankowego wlej masę z białej czekolady i wymieszaj. Wylej ją na zastygnięty spód. Przygotuj kisiel malinowy i przelej trochę do strzykawki. Na cieście zrób kropki i wykałaczką rozmaż je tak, aby powstała spiralka. Piecz przez 40 minut w 180°C. Podawaj ze świeżymi malinami i jeżynami.