Sałatka z brokułem - daj szansę korzeniowi

Co robisz zwykle z korzeniem brokuła? Wyrzucasz? Wiesz, jak on się wtedy czuje? Zapomniany, samotny, niepotrzebny... Ciągle tylko różyczki brokuła, różyczki brokuła. Daj szansę korzeniowi i wykorzystaj go do zrobienia pysznej sałatki. Zobaczysz, że już nigdy nie uznasz, że jego miejsce jest w koszu, tylko zaprosisz go prosto na swój talerz!

Składniki:
Sałatka:
1 łodyga brokuła
1 marchewka
1/4 czerwonej cebuli
natka pietruszki
szczypiorek

Sos:
około 100 ml oliwy
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
50 ml miodu

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: Do miseczki wlej oliwę, wyciśnij sok z całej cytryny, dodaj sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku oraz miód. Wszystkie składniki zamieszaj.
Przygotuj sałatkę: Odkrój wszystkie różyczki brokuła (i wykorzystaj je np. do zrobienia zupy!), a korzeń, który zostanie, obierz. Następnie, za pomocą obieraczki, odkrój z niego cieniutkie plasterki. W taki sam sposób przygotuj plastry marchewki, a cebulę pokój i podziel na kółka. Skomponuj sałatkę: do miseczki nałóż plasterki brokuła, marchewki i cebuli, dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, polej przygotowanym sosem.

Więcej o: