Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Lato bez bezy? Bez takich! Beza to bezspornie ten deser, który powinien pojawić się na w twoim domu. To bezkonkurencyjny faworyt, który bez wątpienia zachwyci ciebie i twoich domowników. Bezpieczny i bezkrwawy, ale... bezlitosny. Jeśli go nie zrobisz, będziesz myśleć o nim bez przerwy. Gdy już zrobisz i zjesz - bezustannie będziesz wspominać jego cudowny smak i trudno ci będzie przestać o nim myśleć. Bez kitu!

Składniki:
8 białek
500 g drobnego cukru

Krem:
300 g mascarpone
300 ml 36% śmietany

Do dekoracji:
wiśnie
agrest
maliny
jeżyny
czerwona porzeczka
czarna porzeczka
biała porzeczka

Sposób przygotowania:
Beza: Białka jaj ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawaj cukier puder. Na papierze do pieczenia odrysuj talerzyk, wypełnij kontur pianą z białek i piecz przez 2 godziny w temperaturze 90°C. Przygotuj dwie takie bezy.

Krem: Śmietankę 36% ubij w miseczce, dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Upieczoną bezę posmaruj kremem, wyłóż wiśnie, agrest, maliny, jeżyny oraz porzeczki, przykryj drugą bezą i połóż kolejną warstwą kremu i owoców.

Więcej o: