Leczo w bułce - wersja przenośna

Co robio i lekarze, i kucharze? Leczo. Nie bądź gorszy i też zrób sobie leczo. Bądź lepszy i zrób jedyne w swoim rodzaju przenośne leczo w bułce. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, na przejażdżkę rowerową albo w podróż. Możesz je po prostu przenieść z kuchni do pokoju i wcinać, oglądając seriale. Lecz bądź pewien, że przenośne leczo przeniesie cię do kulinarnego raju.

Składniki:
15 dag wędzonego boczku
25 dag kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 czerwone papryki
3 zielone papryki
puszka krojonych pomidorów
koncentrat pomidorowy
słodka papryka mielona
3 łyżki oliwy
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
pół łyżeczki chili
natka pietruszki
sól, pieprz
do posmarowania: białko
do posypania: sezam, mak, kminek, słonecznik

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej w oliwę i wrzuć cebulę, smaż aby będzie szklista. Dodaj do pokrojony boczek, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj pokrojoną paprykę. Gotuj chwilę. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, chili, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i duś około 20 minut, aż płyn wyparuje. Jeśli chcesz zrobić nadziewane bułeczki - farsz nie może być wodnisty. Ciasto do pizzy podziel na 6 równych części, na każdej z nich połóż posiekaną natkę pietruszki, a potem wyłóż porcję leczo i zawiń tak, aby powstała bułeczka z nadzieniem. Każdą z nich posmaruj po wierzchu białkiem, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub słonecznikiem. Piecz przez 15 minut w 180°C.

Więcej o: