Kurczak z ananasem. I w ananasie

Kupujesz ananasa w całości? To idź na całość - i wbij skilla w azjatyckiej kuchni. Pomagamy: Przygotuj miseczkę z ananasa. Przyrządź kurczaka z kawałkami ananasa. Podaj danie w ananasie. Ciesz się pysznym daniem, pełnym żołądkiem oraz zdobytą sławą i chwałą. A na nas, pamiętaj, możesz liczyć też, jeśli nie masz się z kim podzielić daniem!

Składniki:
cały ananas
pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 por - tylko białe części
papryka zielona, czerwona i żółta
garść rodzynek
1/2 papryczki chili
około 1 cm startego korzenia imbiru
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
garść orzechów nerkowca
pieprz
oliwa
sezam

Sposób przygotowania:
Przygotuj ananasa: Przekrój go na pół i wydrąż miąższ ze środka. Pokrój go w kostkę, a pozostałą część zachowaj.

Przygotuj danie: Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kilka plasterków papryczki chili. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż. W trakcie smażenia dodaj mieloną paprykę, czerwoną cebulę i paski marchewki, a także krążki pora i kawałki papryki. Zamieszaj całość i dodaj przygotowane wcześniej kawałki ananasa. Dosyp garść rodzynek, odrobinę startego imbiru i posiekany ząbek czosnku. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, posyp orzechami nerkowca. Użyj wydrążonych połówek ananasa - przygotowanego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego sezamem.

Więcej o: