Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Chcesz je wyrzucić? Błąd. Chcesz je podsmażyć i zjeść z kefirem? Niby smacznie, ale ile można... Rozejrzyj się po kuchni. Masz paprykę? Super. Jakieś jajko, trochę mąki? Wspaniale. To może jeszcze w lodówce leży kawałek sera camembert? Właśnie wygrałeś życie - no, przynajmniej zajefajne placuszki.

Składniki:
5 średnich, ugotowanych ziemniaków
papryka (żółta, czerwona, zielona)
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
mleko
1 jajko
camembert
mielona papryka
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich paprykę pokrojoną w kostkę, mąkę pszenną, łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlej mleko, wbij jedno jajko, przypraw mieloną papryką, solą i pieprzem, wsyp posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, dodaj pokrojony ser camembert i wymieszaj ponownie. Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż placuszki uformowane z przygotowanej masy. Smaż tak długo, aż będą rumiane. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.

Więcej o: