Pierogi z jagodami zawładną obiadami

Hasło na lato: Kto zjada jagody, ten jest piękny i młody. Stare porzekadło: Zaiste, pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad. Szybkie podsumowanie: Jest lato. Są jagody. Jest Haps. Jest i pomysł na jutrzejszy obiad. Efekt końcowy: Pierogów (już) nie ma. Wszyscy są szczęśliwi i najedzeni, ale osiągnęliby pełnię szczęścia, gdyby tylko te pierogi się tak szybko nie kończyły...

Składniki:
350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
150 g jagód
50 g cukru trzcinowego
150 g serka mascarpone

Oraz:
śmietana 22 %
sezonowe owoce: jagody, maliny

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę.

Przygotuj farsz: Do jagód dodaj cukier trzcinowy i serek mascarpone, dokładnie zamieszaj.

Przygotuj pierogi: Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki powykrawaj kółka. Na każde z nich połóż łyżeczkę farszu i pozlepiaj brzegi - pilnuj, aby się nie rozklejały. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch - około 5 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami sezonowymi.

Więcej o: