Tarta jak arbuz - i pychota, i foodporn

Jaka jest idealna tarta na lato? Pyszna - bo takie musi być każde ciasto. Owocowa - bo szkoda przegapić sezon na świeże owoce. I... fotogeniczna - bo przygotowanie tarty to idealna okazja, by zaspokoić nie tylko zmysł smaku, lecz także wzroku i koniecznie pochwalić się znajomym na Insta. Tarta przypominająca arbuza na pewno spełnia wszystkie te wymagania! Tylko miej się na baczności. ONI na pewno przyjdą. Po twoją tartę.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
1 jajko
łyżka zimnej wody
masło do wysmarowania foremki

Nadzienie:
600 ml jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
kiwi
czereśnie
maliny
czerwone porzeczki
draże czekoladowe

Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej przez sitko, dodaj posiekane masło i jajko, zagnieć i uformuj kulę. Zawiń je w formę i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem. Na całej powierzchni zrób nakłucia widelcem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Przygotuj krem: Do miseczki wsyp mąkę pszenną, dodaj trzy jajka, cukier puder, cukier wanilinowy i miód. Zmiksuj składniki na gładką masę.

Udekoruj ciasto: Przygotowaną masę wylej na wystudzone ciasto. Ułóż na nim - z brzegów kiwi, w środku czereśnie, maliny i porzeczki. Udekoruj czekoladowymi drażami.

Więcej o: