Składniki:
200 g piersi z kurczaka
4 ziemniaki
3 marchewki
garść fasolki szparagowej
puszka pomidorów
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki zielonej
garść czarnych oliwek
garść zielonych oliwek
0,5 l bulionu
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, przypraw papryką, kurkumą, solą i pieprzem, podsmaż. Dodaj ziemniaki pokrojone w ćwiartki i plastry marchewki, a także gałązkę rozmarynu, posiekaną papryczkę chili i ząbek czosnku. Wrzuć fasolkę szparagową i pomidory. Całość wymieszaj i zalej bulionem. Duś potrawę na wolnym ogniu, podczas duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki. Zdejmij z ognia, gdy warzywa będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki.