Jagodzianki - totalny must-bake na lato!

Letnie klapki i plażowe szorty kupione, przeciwsłoneczne okulary masz już do każdej stylizacji. Lista must-have'ów - kompletna. A może by tak... coś upiec? Na przykład jagodzianki? Naszym zdaniem to totalny must-bake. I nie tylko naszym - zapytaj mamy i babci. Widzisz? To ponadczasowy trend. Twoje kubki smakowe też nie mogą się doczekać!
Zobacz wideo

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży
1/4 szklanki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g roztopionego masła

Nadzienie:
2-3 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder

Oraz:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
masło do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesyp przez sitko do miski. Wbij jajko, wsyp suche drożdże i cukier, dodaj mleko i łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto (jeśli jest za gęste, użyj więcej mleka). Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Podsyp mąką i postaw na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło.

Nadzienie: Jagody zasyp brązowym cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej, dopraw cynamonem i kardamonem, zamieszaj.

Przygotuj jagodzianki: Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i rozwałkuj. Posmaruj warstwą masła, wysyp jagody i zwiń całość w rulon. Tak przygotowane ciasto pokrój na plastry i ułóż je w okrągłej tortownicy tak, by się stykały. Polej masłem po wierzchu, posyp odrobiną cukru. Piecz w 180°C przez 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA