Wegańska tarta limonkowa z musem z awokado [HAPS VEGE]

Szczęście to nie bułka z masłem - to tarta z awokado!

Składniki:
Składniki na kruchy spód:
140 g migdałów
65 g orzechów nerkowca
170 g daktyli
25 g wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

Składniki na mus z awokado:
2 dojrzałe awokado
100 ml soku z limonki
skórka z jednej limonki
120 g oleju kokosowego
150 g syropu z agawy
100 g śmietanki kokosowej*
szczypta soli

Dodatkowo:
Wiórki kokosowe do ozdoby
Tortownica lub forma na tartę o średnicy ok. 22 cm (lekko natłuszczona)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misie blendera i zmiksuj, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przełóż masę do foremki i rozprowadź równomiernie po całym dnie oraz na bokach do wysokości 3-4cm. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania musu z awokado.

Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Umieść awokado w dużej misce, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj całość na gładki, jednolity mus. Przełóż mus z awokado na schłodzony kruchy spód i ozdób wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny aby mus stężał.

*Jeżeli nie dostaniesz w sklepie śmietanki kokosowej to wykorzystaj mleko kokosowe. Mleko należy porządnie schłodzić aby stężało i wykorzystać tylko gęstą, białą część mleczka.

Więcej o: