Składniki:
na 4 porcje
4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku
Glazura:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj mięso:Porcje kurczaka umieść w misce, przypraw je solą, pieprzem, chili, papryką i siekanym czosnkiem. Każdy kawałek mięsa obtocz w dokładnie w mieszance. Odstaw na godzinę do lodówki.
Glazura: Zawartość puszki coli przelej do garnka i zagotuj. Dodaj ketchup, miód i ponownie doprowadź do wrzenia, by płyn się zredukował.
Przygotuj danie: Porcje kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej glazurą (nie wykorzystuj całej!) i piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso glazurą co jakiś czas. Podawaj posypane szczypiorkiem.