Słodsze oblicze kurczaka: udka w coli

Masz w lodówce udka z kurczaka i puszkę coca-coli? To co, mięsko na patelnię, a napój do szklanki? Obiad-nuda, a do tego pewnie zaraz usłyszysz, że zdrowiej by było popić wodą lub świeżo wyciskanym sokiem. Bądź sprytniejszy. Upiecz pyszne udka w glazurze z coli - ktoś mówił, że jej jedzenie też jest niezdrowe?
Zobacz wideo

Składniki:
na 4 porcje
4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku

Glazura:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki miodu

Sposób przygotowania:
Przygotuj mięso:Porcje kurczaka umieść w misce, przypraw je solą, pieprzem, chili, papryką i siekanym czosnkiem. Każdy kawałek mięsa obtocz w dokładnie w mieszance. Odstaw na godzinę do lodówki.

Glazura: Zawartość puszki coli przelej do garnka i zagotuj. Dodaj ketchup, miód i ponownie doprowadź do wrzenia, by płyn się zredukował.

Przygotuj danie: Porcje kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej glazurą (nie wykorzystuj całej!) i piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso glazurą co jakiś czas. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA