Racuchy z jabłkami na cydrze

Polska jabłkami stoi, zajmujemy 4 miejsce w światowym rankingu producentów jabłek. Bądź patriotą i wspieraj krajowe sadownictwo.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 łyżki oliwy
1 szklanka cydru
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z solą przesiej do miski. Żółtka ubij z oliwą, dodaj do mąki i wymieszaj. Powoli wlej cydr, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Posyp cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z cydrowym ciastem. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA