Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

W trakcie upałów marzy nam się pyszna i orzeźwiająca przekąska. Sernik na zimno to najlepszy deser na lato - jest łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający, urzeka aksamitnym smakiem i można do niego dodać wszelkie ulubione owoce i dodatki. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Składniki:
Spód:
10 dag herbatników
10 dag orzechów włoskich
10 dag masła

Krem:
2 czubate łyżki żelatyny
400 ml 36% śmietany
8-10 łyżek cukru pudru
80 dag naturalnego twarożku

Sposób przygotowania:
Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Górę dekorujemy owocami. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał.

Więcej o: