Sernik na zimno z truskawkami - najlepszy na lato

W trakcie upałów marzy nam się pyszna i orzeźwiająca przekąska. Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy deser na lato - jest łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający, urzeka aksamitnym smakiem i można do niego dodać wszelkie ulubione owoce i dodatki. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość. Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Zobacz wideo

Sernik na zimno z truskawkami - składniki:

Spód:

  • 10 dag herbatników
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag masła

Krem:

  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • 80 dag naturalnego twarożku

Sernik na zimno z truskawkami - sposób przygotowania:

  1. Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy, dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę.
  2. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki.
  3. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
  4. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując.
  5. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Górę dekorujemy owocami.
  6. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Po tym czasie sernik na zimno z truskawkami jest gotowy!
Więcej o:
Copyright © Agora SA