Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Jeśli uwielbiasz buraki, w wazonie masz botwinkę, kanapki doprawiasz ćwikłą, a barszcz to twoja ulubiona zupa, mamy dla ciebie coś odpowiedniego: tarta podwójnie buraczana!

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej
1 jajko
70 g kostki masła
sól

Nadzienie:
300 g pieczonych buraków
liście botwiny
165 g jogurtu naturalnego bez cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz, sól
80 g sera feta

Sposób przygotowania:
Robimy ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko, masło, szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dolać odrobinę wody. Szybko zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż na formę, zrób nakłucia widelcem i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby się lekko podpiekło.

Robimy farsz: Blanszuj liście botwiny - zagotuj wodę w garnku, wrzuć liście botwiny i gotuj około 3 minuty. Wyjmij liście, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż liście do miski, dodaj jogurt, jajko, dopraw gałka muszkatołową, sola i pieprzem - wymieszaj.
Na podpieczonym cieście rozłóż buraki pokrojone w plastry. Polej przygotowaną masą z botwiną. Całość posyp pokruszonymi kawałkami sera feta. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Więcej o: