Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce

Wielkość ma znaczenie! Pamiętajcie o tej złotej zasadzie podczas zakupów na bazarku. Szparagi przykładowo powinny być mniej więcej tej samej długości, aby dało się je równomiernie ugotować. Po tej dziennej dawce ciekawostek nie pozostaje nic innego, jak udać się na zakupy z myślą o jutrzejszym śniadaniu.
Zobacz wideo

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
olej
jajko
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki - łatwo wyczujesz, w którym miejscu najlepiej to zrobić. Następnie obieraczką obierz szparagi na około 2/3 ich długości. Na patelni grillowej z rozgrzanym olejem rozłóż równo szparagi i smaż je, co jakiś czas obracając, aż się przyrumienią i zmiękną. Rozbij jajko do sitka o nad miseczką. W garnku zagotuj wodę i poczekaj aż ostygnie do ok. 80 st. C. Włóż do niej miseczkę - dzięki temu jajko, które zaraz będziesz gotować, nie będzie miało dokąd uciec. Z sitka przelej jajko do gorącej wody i gotuj przez 3-4 minuty, następnie wyłów je łopatką. Na patelni po szparagach podsmaż pomidorki koktajlowe. Pęczek szparagów owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, na całość połóż ugotowane jajko, przystrój grillowanymi pomidorkami. Dopraw solą i pieprzem wedle smaku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA