Focaccia

Buongiorno! Dzisiejsze wideo nadajemy ze słonecznej Italii. Zamiast pocztówki przesyłamy wam przepis na foccacię prosto od włoskiej mammy. Buon appetito!
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek

Dodatkowo:
Olej do wysmarowania blachy i ciasta
Czarne oliwki
Zielone oliwki
Pomidorki koktajlowe
Świeży rozmaryn
Sól gruboziarnista

Sposób przygotowania:
Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem, drożdżami i oliwą. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wlej zaczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, nakryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniataj przez chwilę, a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą (blaszka powinna mieć wymiary 25 x 30 cm lub przynajmniej 30 cm średnicy). Rozciągnij je po całej blaszce i posmaruj po wierzchu oliwą. Powciskaj w ciasto oliwki, pomidorki koktajlowe oraz kawałki rozmarynu. Wierzch posyp grubą solą i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz około 25 minut, aż focaccia nabierze złotobrązowego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA