Ciasteczka brownie

Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie poprawia nastroju, jak zakupy i czekolada. Haps podpowiada: te dwie rzeczy można idealnie połączyć. Wystarczy kupić czekoladę i przygotować z nami ciasteczka brownie. Dobry nastrój gwarantowany!

Składniki:
60 g masła
200 g gorzkiej czekolady (150 g + 50 g)
2 jajka
150 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej
20 g kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Masło umieść w garnuszku i rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj 150 g połamanej na kawałki czekolady i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij z ognia i przestudź.

W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej wlej ostudzoną masą czekoladową i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj szpatułką na jednolitą masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy laskowe oraz pozostałe 50 g czekolady, również drobno posiekanej. Całość wymieszaj.

Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto i nabieraj po łyżce w delikatnie natłuszczone dłonie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładaj je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz kulki dłońmi i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 10 minut. Po wyjęciu pozwól ciasteczkom ostygnąć na blaszce, gdyż z początku będą dosyć miękkie.

Więcej o: