Jak otworzyć kokos

By otworzyć kokos nie zrzucaj go na posadzkę, ani nie proś sąsiada o pomoc. Nie potrzebujesz wcale ciężkiego sprzętu, żaden korkociąg, ani młotek też się nie przyda - wystarczy nóż szefa kuchni. Otwarcie zajmie Ci około minuty. Ostrzegam - róbcie to ostrożnie i UWAGA na palce!
Zobacz wideo

Narzędzia:
Nóż szefa kuchni

Metoda:
W sklepie wybierz kokos, w którym po wstrząśnięciu słyszysz chlupanie. Unikaj orzechów zepsutych, z pleśnią lub z pękniętą skorupą.

Połóż kokos na dłoni tak by jeden koniec był skierowany w stronę palców, a drugi do nadgarstka. I teraz tak. Wyobraź sobie, że kokos to ziemia, na końcach ma dwa bieguny, a pośrodku dookoła jest równik - właśnie tu masz uderzać. W drugą rękę weź mocny nóż. Tępą stroną noża uderzaj w środek kokosa. Nie musisz uderzać mocno, bo będzie cię bolała ręka. Po każdym uderzeniu obróć kokos w dłoni o kilka cm. Po kilkunastu uderzeniach kokos powinien pęknąć wzdłuż naszego koko-równika. W tym momencie podstaw pod kokos miskę. Rozchyl skorupę kokosa i wylej mleczko do miski. Podobnie ostrożnie uderzając rozłupiesz połówki kokosa na mniejsze kawałki. Uwaga na palce! Przy pomocy mniejszego nożyka z miąższu kokosa odetnij cienką, ciemną skórkę. I gotowe.

Kokosa możesz kroić nożem na większe kawałki, zetrzeć na tarce, albo kroić na cienkie plastry obieraczką do warzyw. Otwarty kokos zawiń w folię i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA