Hummus z białej fasoli z orzechami nerkowca

Klasyczny hummus już znacie? Pora na dodatki, które fantastycznie podkręcą smak tej przystawki. W Libanie hummus doprawia się solą, pieprzem i mieszanką siedmiu przypraw, w której skład wchodzą: ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, goździki, nasiona wiśni wonnej, imbir i gałka muszkatołowa. Można go też doprawić mielonym kuminem lub kolendrą oraz - dla zaostrzenia smaku - dodać ząbek czosnku.
Zobacz wideo

Składniki:
240 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
180 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
50 g orzechów nerkowca
1 duży ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki ostrej papryczki
1 łyżeczka kuminu
sól morska
pęczek kolendry

Oraz:
marchewki
ogórki

Sposób przygotowania:
Do miski wsyp opłukane i odcedzone ziarna ciecierzycy i fasoli. Dodaj orzechy nerkowca, ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę, ostrą paprykę, kumin, sól i około 1/3 szklanki wody. Przy pomocy blendera zmiel wszystkie składniki na jednolitą masę. Przełóż hummus do miseczki i wyrównaj powierzchnię. Na końcu polej hummus oliwą i dodaj co tylko ci się zamarzy: prażone orzechy pinii, posiekaną natkę pietruszki, listki mięty, ciepłą oliwę z chilli, ugotowaną ciecierzycę albo pestki granatu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA