Kwiatuszek dla kwiatuszka - jabłuszka różyczki

Sława, oklaski, pochwały, uwielbienie - marzysz o tym wszystkim. To zrób ten deser. Wygląda na pracochłonny, ale zrobisz go szast prast naprędce i od teraz wszyscy goście i domownicy będą na ciebie patrzeć z podziwem. Łatwizna.

Składniki:
3 czerwone jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki dżemu

Sposób przygotowania:
Umyj jabłka. Przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka na bardzo cienkie plastry. Wstaw plastry do mikrofalówki na 1 minutę, tak aby zmiękły. Nie wstawiaj całych jabłek, bo trudno je będzie pokroić. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 5-7-centymetrowe pasy.

W misce wymieszaj: dżem, cukier i cynamon. Posmaruj tą mieszaniną plastry ciasta francuskiego, rozłóż na połówce jabłka tak, żeby trochę na siebie zachodziły. Zawiń dolną połowę ciasta do góry i zwiń całość. Powinna powstać elegancka różyczka. Foremkę zawiń w folię aluminiową i piecz 15 minut w folii, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę, aż brzegi się zrumienią.

Więcej o: