Domowe lody owocowe z mascarpone i miodem

Sezon na lody rozpoczęty! Ale zamiast ustawiać się w kolejce po "najlepsze lody w mieście", zróbcie własne. To dopiero będzie hit! Przedstawiamy podstawowe przepisy. Poćwiczcie, bo niedługo będziecie tworzyć swoje własne wyjątkowe smaki.
Zobacz wideo

Składniki:
1 mały serek mascarpone 250 g
200 g truskawek
1 dojrzałe mango
1-2 kiwi
zmielony kardamon

Sposób przygotowania:
Do blendera włóż umyte truskawki, łyżkę miodu, dodaj dużą łyżkę sera mascarpone - zblenduj to na jednolitą masę. Przelej do pojemników na lody do 1/3 ich wysokości i wstaw do zamrażalnika - niech już się zacznie chłodzić. Mango umyj i pokrój w kostkę, przełóż do blendera, dodaj łyżeczkę miodu i zmielony kardamon. Zblenduj dokładnie na gładką masę - nałóż do pojemników na lody do 2/3 wysokości foremek.

Podobnie postąp z kiwi. Obierz, pokrój, dodaj łyżeczkę miodu i resztę mascarpone - zblenduj i nałóż do foremek na lody. Włóż patyczek i wstaw do zamrażalnika na 2-3 - 7 godzin.

Jedz w gorące dni. Ciesz się życiem. Nadmiar masy możesz przelać do plastikowego pudełka i zamrozić jak leci. Też będą pyszne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA